fredag den 3. juni 2005

Tales from the dark side...

De, som kom til Island i fjor, kan sikkert godt huske det islandske kriminalselskabets hovedkvarter, pubben Grand Rokk. og de, som kom til Köbenhavn i maj har forhåbentligt opbevaret deres fine kuglepen fra Grand Rokk - den kulturelle hotspot i Reykjavík.
Grand Rokk var vores störste, private sponsor for årsmödet 2004 (kun kulturministeriet stöttede os mere), og det var ikke nok med at værten sponsorerede SKS-årsmödet, han gav også prisene i en krimnovelle-konkurrence, hvor förste pris var 300.000 islandske kroner, omregnet rund 3.700 euro, hvor av halvdelen bestod av kredit på en internet-marked. De bedste noveller blev siden publiseret av AB-forlag, en avdeling av Edda-forlaget, Islands "Evil empire" i publikationsbranchen, som publiserer Arnaldur, Árni, Stella Blómkvist, Viktor og mig...
Konkurrencen blev holdt i sammenhæng med Grand Rokks egen Kulturfestival, og i samarbejde med det islandske kriminalselskab; Hið íslenska glæpafélag. Dette samarbejde fortsatte i år, men denne gang sögte vi Gyse-noveller, short and horrible stories...
I går aften, kort efter at Grand Rokks Kulturfestival 2005 blev åbnet, blev så kundgjort, hvem skrev de tre bedste horror-noveller. Konkurrencen var en stor suksés, 71 novelle blev indrækket (41 i fjor) og de 10 bedste bliver publiseret i et special-hæft av en av Islands störste tidsskrifter.
Vinderen var en ung mand, kun 23 år gammel, som ikke har publiseret noget för, Gunnar Theodór Eggertsson. Hans novelle hedder "Julehistorie" og blev belönnet med 200.000 kr - cash, denne gangen, det hele - omregnet 2.500 euro.
På anden plads var Lýður Árnason, en vel bekendt læge i Vestfjordene, et multitalent, men hidttils ikke bekandt for sin indsats indom literaturen, han fik 1.250 euro, og tredje pris, 600 euro, gik til en hidtils helt ukendt, 27 år gammel fodboldtrainer, Þorsteinn Mar Gunnlaugsson.
I alt har Grandrokks og det islandske kriminalselskabs samarbejde altså lokket fram 112 noveller på to år, mange av dem fra helt nye og ukendte forfattere. Næste år er Sci-Fi på menuen, 2007 vil vi få erotiske noveller - hvor Grand Rokk kommer for i et eller andet sammenhæng - og 2008 er krimien igen på dagsordningen.
Vi, i det islandske kriminalselskab, kan kun anbefale jer, at I finder en pub, hvor værten er lige så generös, subkultur-venlig og fuldkommen galen som værten på Grand Rokk...
Ævar Örn.

Ingen kommentarer: